Szef MSZ Litwy: rezygnuję z walki o stanowisko komisarza UE

2024-08-17 19:45:18(ost. akt: 2024-08-17 19:45:58)

Autor zdjęcia: Szef MSZ Litwy Gabrielius Landsbergis. Fot. PAP/EPA/ JULIEN WARNAND

Szef MSZ Litwy Gabrielius Landsbergis, którego rządząca partia konserwatywna typowała na komisarza UE, poinformował w sobotę na portalu X, że rezygnuje z walki o to stanowisko. Kandydaturze Landsbergisa zdecydowanie sprzeciwił się prezydent Gitanas Nauseda, którego poparcie było konieczne.
„Bycie litewskim komisarzem w Unii Europejskiej byłoby dla mnie wielkim zaszczytem” – napisał Landsbergis, informując o swej rezygnacji. Dodał: „będę nadal służył mojemu krajowi, pomagał Ukrainie i walczył o przyszłość Europy na inne sposoby”.

Landsbergis był dotychczas wskazywany przez media i konserwatystów jako główny kandydat Litwy do Komisji Europejskiej i był kojarzony z teką komisarza ds. rozszerzenia. Prezydent Nauseda natomiast niejednokrotnie dawał do zrozumienia, że nie wyrazi zgody na tę nominację.

Stosunki między Nausedą i Landsbergisem od dawna są napięte. Przed kilkoma tygodniami prezydent stwierdził, że widzi lepszych kandydatów niż Landsbergis na stanowisko komisarza. Wyraził też opinię, że Wilno powinno ubiegać się o teki związane z gospodarką. Doradca prezydenta Frederik Jansons zasugerował, że o tekę komisarza może się ubiegać premier Ingrida Szimonyte bądź minister finansów Gintare Skaiste.

Na Litwie, podobnie jak w Polsce, kandydata wskazuje premier, ale przed jego zgłoszeniem do Brukseli musi on uzyskać poparcie zarówno prezydenta, jaki i parlamentu.

Z Wilna Aleksandra Akińczo (PAP)

gn/